Hozzávalók: |
Elkészítés: |
1 kg túró, 20 dkg rétesliszt, 20 dkg porcukor, 5 tojás, 10 dkg mazsola, 1 csg sütőpor, 1 citrom lereszelt héja, 4 csg vaníliás cukor, kb. 80 dkg szezonális gyümölcs |
Előző este a mazsolát beáztatjuk rumba, majd sütés előtt leszűrjük. A túrót áttörjük. Ne használjunk félzsíros vagy sovány túrót, mert az savanykás, nem való sütibe. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vaníliáscukrokkal, hozzáadjuk a túrót, porcukrot, mazsolát, citromhéjat, és amikor már homogén, hozzákeverjük a tojásokat is. Letakarjuk, és félretesszük, hadd szívja meg magát a liszt. Addig megtisztítjuk és összevágjuk a gyümölcsöt. Minél kisebbre sikerül vágni, annál kevésvé lesz ázott a sütink, tehát ne sajnáljuk, aprítsuk. Nagyon finom meggyel, eperrel, szilvával, őszibarackkal, de befőttekből is csinálhatjuk, csak jól csöpögtessük le. A tésztamasszát 22x38 cm-es, kivajazott tepsibe öntjük, elkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük fél órára. Ha letelt, kivesszük a tepsit és eligazítjuk a tetejére az összevagdalt gyümölcsöt, és visszatesszük. Ha már pirosodik, fa fogpiszkálóval végezzünk tűpróbát. Ha a tűpróba sikeres, kivesszük a sütőből és hagyjuk lehűlni. Ha a gyümölcs a sütit tetején hozzáér a tepsihez, odaég. Igyekezzünk a tepsi széléhez nem közel tenni a gyümölcsöt. Ha meg mégis megtörtént, nem kell megijedni, legfeljebb levágjuk róla. Kockára vágva tálaljuk, porcukorral meghintve. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes. |
Mitől talp nélküli? Mert én tudok egy talpas piskótát! Az úgy lett talpas, hogy le volt téve a kamrába a földre hűlni, oszt mikor borért mentem, beleléptem...
Akkor leszűrhetjük a tanulságot: ha többször kell fordulni borért, egyre óvatosabban, körültekintőbben tegyük :-)
Ja, kérem, oda sose térek kétszer. Csak a korsóért, az 3 litres.
Igen jol hangzik ez a recept, ki kell probalni, bar a kilo turo miatt nem eppen penztarca kimelö. En a porcukorhoz kevernek kis fahejat, mind a turo izehez mind a szilvaehoz nagyon illik.
Mi is ezen vitáztunk Ibolyával, de egész nyáron csupa fahéjasat ettünk, és ez döntött a konyak mellett. Az árát meg kibírjuk: mióta leszoktunk a cigiről, szinte mindenre futja... :-)